Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio- Programului Operational Regional 2014-2020!
28
NOI
2016

Sesiunea de informare privind identificarea de soluţii integrate pentru dezvoltarea urbană, în contextul POR 2014 – 2020

În perioada 25 – 26 noiembrie, ADR Sud Muntenia, în colaborare cu Centrul de Geografie Regională din cadrul Facultății de Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a organizat Sesiunea „Soluţii integrate pentru dezvoltarea urbană în contextul implementării politicii de coeziune 2014 – 2020”.

Evenimentul, găzduit de Universitatea „Valahia” din Târgoviște, în campusul devenit centrul de greutate al activităţii didactice şi de cercetare academică, a reunit laolaltă mediul academic, reprezentat de profesori doctori cu o activitate didactică și de cercetare ştiinţifică de anvergură din mediul universitar din Cluj-Napoca și Târgoviște, și mediul public, reprezentat de autorităţi publice locale din regiunea Sud Muntenia.

Mediul academic universitar a fost reprezentat de prof. univ. dr. Pompei Cocean și conf. univ. dr. Filip Sorin, de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, și de conf. univ. dr. Călin D. Oros, rector, și ing. Smaranda Gabrielescu, șefa departamentului Programe și proiecte, din partea Universității „Valahia” din Târgoviște.

Scopul acestui eveniment a constat în sprijinirea potenţialilor beneficiari – autorități publice locale din regiunea noastră, prin prezentarea și analizarea de soluții de dezvoltare a mediului urban din Sud Muntenia. Pe parcursul celor două zile a fost organizat un dialog structurat între mediul academic și cel public privind dezvoltarea urbană a municipiilor și orașelor cu peste 20.000 de locuitori, în cadrul căruia s-au urmărit toate dimensiunile sustenabilităţii urbane, precum şi noile tendințe în domeniu.

Totodată, în cadrul acestei sesiuni au fost analizate oportunitățile de finanțare din Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Discuțiile privind posibilitățile de investiții durabile cu ajutorul fondurilor nerambursabile POR 2014 – 2020 au vizat Axele prioritare 1 „Promovarea transferului tehnologic”, 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” și 9 „Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban”.

În deschiderea sesiunii de informare, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, a declarat următoarele:

„Vă mulțumim foarte mult pentru interesul pe care îl manifestați față de această acțiune, pe care noi o considerăm foarte importantă în perspectiva deschiderii Axei prioritare 4 a POR, ce vizează sprijinirea dezvoltării urbane durabile. După cum știți, Axa 4 reprezintă cea mai importantă provocare lansată către reședințele de județ în Programul Operațional Regional 2014 - 2020. Peste 200 de milioane de euro se vor afla la dispoziția autorităților publice locale din regiunea Sud Muntenia, care vor trebui să îi absoarbă în proiecte viabile pentru cele șapte reședințe de județ. Conform calendarului, până la sfârșitul anului se va lansa și această linie de finanțare și sperăm ca, odată cu depunerea proiectelor, să fie cât mai repede onorată de aplicații.

Totodată, o altă sursă de finanțare POR va face obiectul prezentei întruniri este Axa prioritară 9, aflată într-o fază incipientă, care vizează regenerarea economică și socială a comunităților defavorizate din mediul urban. Această axă, care sprijină scoaterea din sărăcie comunităţilor urbane marginalizate, va avea ca rezultat în regiunea noastră aducerea la un standard de viaţă comun, minim acceptabil din punct de vedere social, pentru uniformizarea calităţii nivelului de trai al persoanelor aflate în sărăcie de la nivelul oraşelor din Sud Muntenia.

Pe lângă informațiile importante legate de Programul Operațional Regional și oportunitățile de finanțare nerambursabile oferite regiunii noastre în acest exercițiu financiar, pe care vi le vom împărtăși în aceste două zile ale sesiunii, am considerat că este util să aflăm din experiența unui colectiv universitar cu preocupări importante în această zonă. Drept pentru care ne-am orientat către Universitatea `Babeș-Bolyai`, către Facultatea de Geografie, care are profunde și susținute preocupări în tot ceea ce înseamnă dezvoltare regională, amenajarea teritoriului și geografia comunităților”


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/regio.adrmuntenia.ro/p2014/index.php:241 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/regio.adrmuntenia.ro/p2014/index.php on line 241