Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio- Programului Operational Regional 2014-2020!
20
OCT
2017

Mănăstirea Aninoasa, singura cu aspect de fortificație din județul Argeș, restaurată cu fonduri nerambursabile POR

Vineri, 20 octombrie, la sediul ADR Sud Muntenia s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Eradicare umiditate, amenajare muzeu, restaurare pictură biserică și paraclis, reparații curente, amenajări exterioare”, ce se va implementa în comuna Aninoasa din județul Argeș.

Mănăstirea Aninoasa, în calitate de beneficiar, a obținut finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Valoarea totală a cererii de finanțare este de 17.985.622,88 lei, din care 15.287.779,45 lei reprezintă fonduri nerambursabile FEDR, iar 2.338.130,97 lei sunt fonduri din bugetul de stat.

Cu ocazia semnării acestui contract de finanțare, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, dr ing. Liviu Mușat, a declarat următoarele:

„Proiectul pentru care astăzi semnăm contractul de finanțare este unul de suflet atât pentru noi, Agenția, cât și pentru mine personal, deoarece Mănăstirea Aninoasa, alături de multe alte lăcașe de cult din nordul regiunii de dezvoltare Sud Muntenia, a făcut obiectul tezei de doctorat elaborată în domeniul turismului religios. Consider că nu este întâmplător acest moment, dacă ne gândim că paraclisul mănăstirii, care datează din 1773, are, pe lângă hramul Sfântului Gheorghe, hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cel pe care îl sărbătorim săptămâna viitoare, în data de 26 octombrie.”

Prin acest proiect, ce are o perioadă de implementare de 51 de luni, după momentul semnării contractului de finanțare, vor fi realizate următoarele tipuri de investiții: restaurarea și consolidarea și punerea în valoare (valorificarea și promovarea durabilă) a Mănăstirii Aninoasa; dezvoltarea potențialului turistic și impulsionarea dezvoltării comunei Aninoasa, dar și a județului Argeș, respectiv a regiunii Sud Muntenia, prin revitalizarea și valorificarea turistică a Mănăstirii Aninoasa – obiectiv cu valențe importante în evoluția arhitecturii, ca factor decisiv al identității culturale naționale. Activitățile ce vor fi realizate în cadrul proiectului vizează lucrări de eradicare a umidității, amenajarea muzeului din incinta ansamblului, restaurarea picturii bisericii și a paraclisului, reparații curente, precum și amenajări exterioare. După implementarea acestui contract de finanțare se dorește creșterea cu aproximativ 10 mii a numărului de vizitatori ai obiectivului de patrimoniu.

Numele Mănăstirii Aninoasa vine de la pădurile de anini sau arini, care împrejmuiau odată pe arii mult mai largi obiectivul de patrimoniu. Mănastirea este un monument istoric și de arhitectură ce datează din secolul al XVII-lea, fiind ctitoria unui boier din zonă, Tudoran Vlădescu.

Stilul architectonic al ansamblului mănăstiresc este brâncovenesc, cu o incintă dreptunghiulară prevăzută cu turn-clopotniță, chilii și paraclis. Biserica mare păstrează picturi ale faimosului artist plastic Pârvu Mutu, cel care a fost supranumit Zugravul.

În zona Argeșului este singura mănăstire cu aspect de fortificație, grosimea zidurilor fiind de aproape 2 m, la care se adaugă și lățimea contraforturilor. Se spune că în vremurile ei de glorie, Mănăstirea Aninoasa era una dintre cele mai bogat înzestrate așezăminte de cult din Muntenia, deținând numeroase herghelii de cai, cirezi de vite, păduri, vii, teren arabil și numeroase moșii.

La nivelul regiunii Sud Muntenia, în cadrul primului apel de proiecte deschis pentru Prioritatea de Investiții 5.1 s-au depus până în prezent 41 de aplicați, ce au o valoare totală de aproximativ 440 de milioane de lei, din care potențialii beneficiari solicită în total fonduri nerambursabile de peste 425 de milioane de lei. Dintre cele 41 de proiecte, până la această dată s-au semnat 6 contracte de finanțare în valoare totală de peste 84 de milioane de lei, din care peste 81 de milioane de lei reprezintă suma solicitată din fondurile FEDR și de la bugetul de stat.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/regio.adrmuntenia.ro/p2014/index.php:241 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/regio.adrmuntenia.ro/p2014/index.php on line 241