info regio

IUL

27

2012

Fonduri Regio pentru reabilitarea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache”, unic în reţeaua muzeelor din ţară!

Vineri, 27 iulie, s-a semnat un nou contract de finanţare în cadrul Axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul „Poli de creştere”. Beneficiarul este judeţul Prahova, care primeşte asistenţă financiară pentru proiectul „Restaurarea şi consolidarea Muzeului Ceasului <<Nicolae Simache>>, Ploieşti”. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 7.949.234,58 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 6.271.031,95 lei (5.038.774,17 lei fonduri nerambursabile FEDR; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul naţional; 125.420,64 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului). Durata de implementare este de 36 de luni, perioadă de timp în care va fi restaurat şi consolidat Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, monument de arhitectură de importanţă naţională şi universală, unic în reţeaua muzeelor din România.

În momentul de faţă, clădirea se află într-o stare de conservare precară. Lucrările de restaurare şi consolidare propuse prin proiect urmează să recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii, redându-se în acest fel edificiului valoarea arhitecturală originară. Lucrările vor viza: consolidarea structurii, refacerea modenaturii faţadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare. De asemenea se vor executa lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecţie, alei, împrejmuire, spaţii verzi.

 Muzeul Ceasului, singurul de acest fel din ţară, şi-a deschis porţile în anul 1963, într-o sală a Palatului Culturii din Ploieşti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie între anii 1954 şi 1971. Ulterior, colecţia de ceasornice a fost adusă într-o clădire construită la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” numără în prezent peste 4.000 de piese și componente specifice, de mare valoare și atractivitate, ilustrând evoluţia sistemelor de măsurat timpul din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, de la primele ceasuri - cadranele solare, ceasurile arzătoare, cu apă sau cu nisip -, până la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce funcţionează cu mecanismele de la ceasornice, precum şi ceasurile bijuterii.

ADR Sud Muntenia  este Organism Intermediar pentru Regio şi are responsabilităţi delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilităţile de finanţare din Regio puteţi obţine contactând experţii Serviciului Comunicare: 0242-331-769, 0242-315-009, 0728-026-708, fax: 0242-313-167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.

 

inapoi la Stiri

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/regio.adrmuntenia.ro/index.php:231 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/regio.adrmuntenia.ro/index.php on line 231