info regio

IUL

10

2013

Fonduri Regio pentru amenajarea Complexului Muzeal Goleşti
În data de 11 iulie se va semna contractul de finanţare pentru amenajarea Complexului Muzeal Goleşti din judeţul Argeş. Unitatea administrativ-teritorială Argeş, în calitate de beneficiar, va primi fonduri nerambursabile pentru realizarea proiectului „Amenajarea Complexului Muzeal Goleşti – reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare” din Regio, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, DMI 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”.

Valoarea totală a contractului este de 10.929.649,88 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 7.790.995,30 lei (fonduri nerambursabile FEDR - 7.040.722,45 lei; fonduri de la bugetul naţional - 594.452,94 lei; cofinanţarea eligibilă a beneficiarului - 155.819,91 lei). Cu sprijin financiar nerambursabil Regio se vor realiza lucrări de amenajare, reabilitare, conservare şi punere în valoare a Complexului Muzeal Goleşti. Obiectivul de patrimoniu reabilitat cu fonduri Regio este al treilea muzeu ca reprezentare și importanță națională și întâiul dedicat ocupațiilor poporului român. Rațiunea organizării acestui muzeu la Golești derivă din importanța viticulturii și pomiculturii pe teritoriul județului Argeș, fructele și strugurii fiind folosiți ca hrană din cele mai vechi timpuri.

Complexul Muzeal Goleşti, monument istoric de valoare naţională excepţională, include un ansamblu arhitectural medieval, din care fac parte un conac fortificat şi alte clădiri clasate ca monumente istorice clasa A. Complexul cuprinde astăzi două mari compartimente: secţia din aer liber, care înfățișează civilizația țărănească de la mijlocul veacului al XIX-lea din principalele zone viticole și pomicole ale țării, şi secţia Istorie – Etnografie, ce prezintă, prin obiecte autentice și elemente auxiliare specifice, istoria viticulturii și pomiculturii de pe teritoriul țării noastre din cele mai îndepărtate veacuri până în zilele noastre, din care fac parte conacul, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 540 mp, şcoala lui Dinicu Golescu, bolniţa boierului Radu Golescu, baia turcească, expoziţia de istorie a Goleştilor din arhondaric şi expoziţia de etnografie şi artă populară din Argeş în construcţia anexă pentru slujitori.

Proiectul finanţat în cadrul Regio vizează clădirea conacului, ce a fost ridicată în 1640, muzeul etnografic, turnul porţii, zidul de incintă cu patru turnuri de colţ, parcul alăturat incintei şi cel din jurul conacului, ce va beneficia de lucrări de amenajare peisagistică a grădinii, a aleilor şi a parcării de lângă poarta de acces în complexul turistic.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio şi are responsabilităţi delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilităţile de finanţare din Regio puteţi obţine contactând experţii Serviciului Comunicare: 0242-331-769, 0242-315-009, 0728-026-708, fax: 0242-313-167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.

inapoi la Stiri

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/regio.adrmuntenia.ro/index.php:231 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/regio.adrmuntenia.ro/index.php on line 231